Αυξητική Μαστών με Ενθέματα Σιλικόνης

Η Αυξητική Μαστών με Ένθεμα Σιλικόνης είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη επέμβαση αισθητικής χειρουργικής μετά τη λιποαναρρόφηση, παγκοσμίως. Πρόκειται για τη χειρουργική διαδικασία, η οποία με χρήση εμφυτευμάτων επιτυγχάνει αύξηση του όγκου του μαστού και διόρθωση της όψης του.

Είναι η επέμβαση εκείνη που διορθώνει έναν υποπλαστικό μαστό.

Υποπλαστικός Μαστός

Με τον όρο υποπλαστικός μαστός, εννοείται ένα στήθος με υπολειπόμενο όγκο σε σχέση με το σώμα της ενδιαφερόμενης. Η υποπλασία είναι πιθανό να υπάρχει εκ γενετής είτε να προκλήθηκε μετά από απώλεια κιλών είτε μετά από εγκυμοσύνη.

Άλλοι λόγοι, για τους οποίους μπορεί εφαρμοσθεί η αυξητική μαστών με ενθέματα σιλικόνης είναι οι εξής:

 • Ανισομαστία – Ασυμμετρία μαστών
 • Βελτίωση σχήματος του μαστού (σωληνωτοί μαστοί)
 • Αποκατάσταση μαστού με ενθέματα σιλικόνης μετά από μαστεκτομή

Στόχος της αυξητικής Μαστών

Στόχος της Αυξητικής Μαστών, είναι η αύξηση του όγκου του μαστού με ενθέματα σιλικόνης. Οι προθέσεις σιλικόνης μπορούν να τοποθετηθούν σε τέσσερα σημεία:

 • Πίσω από το μαζικό αδένα,
 • Κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού μυός (subfascial)
 • Κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ
 • Σε μικτό διπλό πλάνο (dual plane technique).

Πώς επιλέγετε το μέγεθος της αυξητικής μαστού;

Το μέγεθος του ενθέματος που θα επιλεγεί, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Ιατρού και ενδιαφερόμενης.

Θα πρέπει να είστε ειλικρινής σχετικά με τις προσδοκίες σας από την επέμβαση, αλλά και να επιτρέψετε στον Πλαστικό Χειρουργό να σας συμβουλέψει σχετικά με το μέγεθος των μαστών που θεωρείται ιδανικό για τον δικό σας σωματότυπο. Υπερβολικά μεγάλα ενθέματα, εκτός του ότι ενδέχεται να μοιάζουν δυσανάλογα ή «ξένα» στο σώμα, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν και προβλήματα στην σπονδυλική σας στήλη λόγω του αυξημένου βάρους.

Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν πριν από την αυξητική μαστών με ενθέματα σιλικόνης;

Ο Πλαστικός Χειρουργός καταρχήν, είναι αναγκαίο να εξετάσει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς. Στη συνέχεια, την ενημερώσει πλήρως για τη διαδικασία της αυξητικής μαστών.

Η ανατομία των μαστών της ενδιαφερόμενης όπως και η προτίμησή της είναι οι δύο παράγοντες που καθορίζουν αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από το μυ.

Πριν η ενδιαφερόμενη προβεί στην επέμβαση είναι αναγκαία η μαστογραφία ή ο υπέρηχος μαστών. Για την ομαλή διεξαγωγή της επέμβασης, υπάρχει μία σειρά οδηγιών την οποία η ενδιαφερόμενη θα πρέπει να ακολουθήσει.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν:

 • Τον αναγκαίο προεγχειρητικό έλεγχο
 • Οδηγίες για το πόσες ώρες πριν το χειρουργείο δεν καταναλώνει η ασθενής τροφή
 • Απαγόρευση καπνίσματος και λήψης αλκοόλ για 3 εβδομάδες πριν την επέμβαση
 • Απαγόρευση χρήσης αντιπηκτικών ή φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής για 3 εβδομάδες πριν την επέμβαση
 • Συνάντηση με αναισθησιολόγο προς ενημέρωση για τη γενική αναισθησία

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά την Αυξητική Μαστών;

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, το ένθεμα θα τοποθετηθεί στην κατάλληλη περιοχή.

Οι τομές μπορεί να γίνουν ανάλογα με τον τρόπο που θα αναδειχθεί (καλύτερα) ο μαστός σε τρία σημεία: στην υπομάστιο περιοχή, στο περίγραμμα της θηλής ή στην περιοχή της μασχάλης.

Η διάρκεια της επέμβασης, αναλόγως της περίπτωσης, είναι περίπου μία με δύο ώρες και η αναισθησία είναι γενική.

Μετά το πέρας του χειρουργείου, εφαρμόζονται αυτοκόλλητες ταινίες και ελαστικός στηθόδεσμος.

 

Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά της Αυξητικής Μαστών;

Είναι πιθανό η γυναίκα που έχει υποβληθεί σε Αυξητική Μαστών με ενθέματα σιλικόνης να αισθάνεται ήπια ενόχληση κατά τις πρώτες 2-3 μέρες. Ο πόνος μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση απλών παυσίπονων.

Επιπρόσθετα του πόνου μπορεί να υπάρξει οίδημα, το

οποίο σταδιακά θα υποχωρεί. Για την καλύτερη επούλωση των τομών, ο Πλαστικός Χειρουργός θα σας προτείνει ειδικές επουλωτικές κρέμες.

Η υγεία σας, η ασφάλεια σας αλλά και το άρτιο αποτέλεσμα εξαρτώνται από την πείρα και την εξειδίκευση του Ιατρού σας. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή της τεχνικής που ενδείκνυται για την περίπτωσή σας. Η επιλογή γίνεται με βάση το αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες σας στο έπακρο.

 

Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με την αυξητική μαστών με ενθέματα σιλικόνης

Αυξάνει η επέμβαση την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα ενθέματα αφενός αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αφετέρου εάν «κρύβουν» κάποια ενδεχόμενη καρκινική βλάβη.

Ο καρκίνος του μαστού δε σχετίζεται με την αυξητική επέμβαση μαστών και δεν αυξάνεται σε καμία περίπτωση η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Επιπλέον όσον αφορά στη διάγνωση του καρκίνου μετά την αυξητική μαστών, η πραγματικότητα είναι πως οι απεικονιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα ενθέματα δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στον εντοπισμό πιθανών αλλοιώσεων.

Υπάρχει ηλικιακό όριο για την επέμβαση;

Η αυξητική μαστών με ενθέματα σιλικόνης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναίκες όλων των ηλικιών, χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Επηρεάζουν τα ενθέματα τον μελλοντικό θηλασμό;

Όχι. Ο θηλασμός με ενθέματα σιλικόνης είναι δυνατός και ασφαλής για το βρέφος.

 

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

Περίπου 2 ώρες.

 

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα ανάρρωσης από την επέμβαση;

Η πλήρης ανάρρωση επέρχεται μετά από 6 εβδομάδες. Η ασθενής όμως νιώθει απολύτως καλά έπειτα από μερικές μόνο ημέρες. Η γυμναστική, η άρση βάρους και η χειρωνακτική εργασία θα πρέπει να αποφεύγονται. Ανάλογα με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας, ο Πλαστικός Χειρουργός θα σας δώσει λεπτομερές πλάνο ανάρρωσης.

Επικοινωνήστε με τον έμπειρο Πλαστικό Χειρούργο Δρ. Νεκτάριο Σταμπολίδη για οποιαδήποτε ερώτηση. Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα.

 

contact

contact