Ανισομαστία

Η Ανισομαστία ή Ασυμμετρία του μαστού είναι η διαφορά στο μέγεθος ή και το σχήμα μεταξύ των μαστών και αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο που επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες παγκοσμίως. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το στήθος μιας γυναίκας μπορεί να αλλάξει σε μέγεθος ή όγκο, όπως κάποιου είδους τραυματισμός, νόσος ή ορμονικές αλλαγές. Μετατροπές εμφανίζονται επίσης στον ιστό του μαστού κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το στήθος επανέρχεται μετά το πέρας του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μια άλλη αιτία ανισομαστίας είναι μια πάθηση που ονομάζεται νεανική υπερτροφία του μαστού, μία αρκετά σπάνια πάθηση που ως σύμπτωμα έχει την εξαιρετική διαφορά  μεγέθους μεταξύ των δύο μαστών.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι μικρές διαφορές ή και ασυμμετρία μεταξύ των μαστών είναι φυσιολογικές. Εν τούτοις εκσεσημασμένες διαφορές μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία ή ακόμη και ενοχλητικά σχόλια.

 

Κατηγορίες ανισομαστίας:

  • Αναπτυξιακή Ασυμμετρία Μαστών-Ανισομαστία

 

Η Αναπτυξιακή Ασυμμετρία Μαστών αποτελεί την συνηθέστερη αιτία δημιουργίας Ανισομαστίας. Σε αυτή την περίπτωση , οι δύο μαστοί διαθέτουν φυσιολογικό σχήμα διαφορετικού μεγέθους. Μία ακόμα συνήθης μορφή ανισομαστίας εμφανίζεται με το μικρό κωνικό σχήμα του μικρότερου μαστού ενώ ο άλλος μαστός διαθέτει μη κωνικό σχήμα με συνοδό πτώση.

 

  • «Σωληνωτός» Μαστός

 

Ο Σωληνωτός μαστός είναι μία πάθηση όπου το σχήμα των μαστών χαρακτηρίζεται από μικρή βαση μαστού, μικρό όγκο και μεγάλη θηλή. Αυτή η δυσμορφία δίνει την μορφή «σωλήνα» στον μαστό και η διόρθωσή τους αποτελεί μία σύνθετη επέμβαση που συμπεριλαμβάνει την συνολική ανάπλαση μεγέθους, διαμέτρου και θηλής του στήθους.

 

  •   Σύνδρομο Poland

 

Αποτελεί μία γενετήσια διαταραχή κατά την οποία τα προσβεβλημένα άτομα εμφανίζουν έντονη μορφή ανισομαστίας καθώς επίσης  γεννιούνται με μύες που λείπουν ή δεν έχουν αναπτυχθεί σε μια πλευρά του σώματος , συνήθως στο στήθος. Η έκταση και η σοβαρότητα των ανωμαλιών ποικίλλει μεταξύ των ασθενών ενώ η αποκατάσταση με επανορθωτική χειρουργική αποτελεί πρόκληση για τον ιατρό.

Ποια είναι η διαδικασία αποκατάστασης ανισομαστίας:

Η χειρουργική αποκατάσταση της ανισομαστίας περιλαμβάνει ποικίλες τεχνικές, που εξατομικεύονται ανάλογα την επιθυμία και τις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Εν συντομία μπορεί να πραγματοποιηθεί :

Σημαντική για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ανισομαστίας, είναι η εμπειρία και η εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού.

Κατά την άποψη του Δρ Σταμπολίδη, για την αντιμετώπιση ανισομαστίας επιθυμητό είναι να εκτελείται ο ίδιος τύπος επέμβασης και στους δύο μαστούς, με στόχο την επίτευξη μέγιστης συμμετρίας.

Σίγουρα η αποκατάσταση της ανισομαστίας είναι μία πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία, καίριας σημασίας για τον ασθενή. Επομένως η επιλογή του κατάλληλου πλαστικού χειρουργού για την τέλεση αυτής αποτελεί προτεραιότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε με τον Δρ. Νεκτάριο Σταμπολίδη.

contact

contact